Elementti­saumaukset
ammattitaidolla Helsingissä, Lahdessa, Etelä- ja Keski-Suomessa

Elementti­saumauksella taataan rakenteiden kestävyys

Elementit tarvitsevat väliinsä saumausainetta, jotta niistä tulee sään- ja vedenkestäviä. Elementtisauman avulla estetään kosteuden pääsy talon rakenteisiin, jolloin vältytään elementtien hapertumiselta ja kostumiselta.

Ammattitaitoisesti ja oikeilla materiaaleilla tehty elementtisaumaus on pitkäikäinen, ja suojaa taloa vaurioilta. Elementtisaumaus myös viimeistelee talon julkisivun.

Lahden Elementtisaumaus Oy - Elementtisaumaus

Keltasafiirinpolku, Vantaa – kaksi uudiskohdetaloa

Lahden Elementtisaumaus Oy - Julkisivun elementtisaumaus Helsinki

“Lahden elementtisaumaus toteutti uudiskohteeseen julkisivun ja parvekkeiden saumaukset sekä ikkunoiden sisä- ja ulkopuoliset saumaukset ammattitaitoisesti. Yhteistyö sujui erittäin jouhevasti ja aikataulussa pysyttiin luvatusti.

Isoissa rakennusprojekteissa on tärkeää, että sen eri osa-alueet hoituvat mutkattomasti limittäin. Tällöin korostuvat erityisesti joustavuus työskentelytavoissa sekä kyky toimivaan kommunikaatioon. Lahden elementtisaumauksen kanssa molemmat osa-alueet sujuivat moitteetta. Pystyttiin järjestelemään aikataulut uudestaan yllättävän tilanteen sattuessa, ja kommunikaatio pelasi erinomaisesti.

Tämä uudiskohde oli ensimmäinen, jossa teimme yhteistyötä Lahden elementtisaumauksen kanssa. Yhteistyö oli molemmin puolin antoisaa, ja tulemme ehdottomasti myös jatkossa käyttämään tämän yrityksen saumausammattilaisten palveluita.”

Niko Paunonen, Vastaava Mestari, Rakennuspetäjä Oy
Lahden Elementtisaumaus Oy - Elementtisaumojen uusiminen

Julkisivun elementtisaumaus – hyvin tehty sauma kestää aikaa

Julkisivujen elementtisaumauksen tarkoituksena on estää sääolosuhteiden vaikutus talon rakenteisiin. Varsinkin Suomen oloissa on tärkeää tehdä saumaukset huolellisesti, jotta rakenteet kestävät altistumista neljälle vuodenajalle. Hyvin tehty sauma kestää aikaa ja samalla sen uusimisväli pitenee.

Ennen työn aloittamista saumauksen pohjustuksen täytyy olla kunnossa, joten tarkistamme huolellisesti ennen saumaustyötä aloitusolosuhteet. Puhdistamme sauman tartuntapinnat ennen saumausta. Lisäksi jos esimerkiksi villoituksessa ilmenee puutteita, suoritamme villoituksen lisätyönä.

Asennamme saumattavaan kohteeseen sopivan kokoisen pohjanauhan, jonka jälkeen tartuntapinnat primeroidaan. Huolehdimme tuuletuksesta joko tuuletusputkia tai –koteloita käyttäen. Pursotamme saumausaineen oikeassa vahvuudessa ja viimeistelemme sauman pinnan puisella saumaustikulla.

Huolellinen parvekesaumaus estää sääolosuhteiden vaikutuksen rakenteisiin

On ensisijaisen tärkeää pitää parvekkeen liitos- ja saumakohdat huolellisesti tiivistettynä, jotta sääolosuhteet eivät pääsisi vahingoittamaan rakenteita. Parvekkeen saumauksessa tulee huomioida myös palosaumaus.

Toteutamme palomääräysten mukaiset saumaukset, jossa otetaan huomioon paloturvallinen eristysvilla, pohjanauha sekä palomassa.

Toteutamme toki myös muut parvekkeella olevat saumaukset, kuten ikkunoiden ja ovien kittaukset.

Lahden Elementtisaumaus Oy - Parvekesaumaus

Joutsenmerkityt kohteet

Joutsenmerkki takaa sen, että jo rakennusvaiheessa on huomioitu tietyt ympäristöystävällisyys- ja energiatehokkuuskriteerit. Näin rakennuksen koko elinkaari on ympäristöystävällinen.

Yleisimmin käytetyt elementtisaumausmassamme ovat parasta M1-luokkaa eli niistä ei haihdu juuri ollenkaan haitallisia yhdisteitä ympäristöön. M1-merkityt massat soveltuvat niin sisätiloihin kuin joutsenmerkittyihinkin kohteisiin.

Tutustu massojen valmistajiin


Ovien ja ikkunoiden sisäpuolten saumaus

Hyvin tehty ikkunasaumaus pitää kosteuden ulkopuolella ja estää ilmavuodot.

Ennen saumaustyön aloittamista tarkistamme ovien ja ikkunoiden eristeiden määrän ja tarvittaessa voimme huolehtia eristyksen kuntoon lisätyönä. Saumausta ennen pohjatöihin kuuluu mm. sauman tartuntapintojen pyyhkiminen pölyttömäksi, jotta saumauksesta tulee mahdollisimman laadukas ja pitkäikäinen.

Kun eristeet ovat kunnossa ja saumauksen pohjatyöt on suoritettu, asennetaan saumaan sopivan kokoinen pohjanauha. Tämän jälkeen pursotetaan saumausaine huolellisesti oikeaan vahvuuteen. Lopuksi sauman pinta viimeistellään puisella saumaustikulla.

Suoritamme myös ikkunoiden ja ovien ulkopuolisia saumauksia, jolloin huolehdimme suunnitelmien mukaisesta tuuletuksesta tuuletusputkia käyttäen.

Palosaumaukset kuntoon parvekkeella ja sisätiloissa

Huolellisen ja asiantuntevan palosaumauksen avulla on mahdollista saavuttaa paloluokka EI 120. Käytämme palosaumauksissa Bostikin Fire Bond Silmax Pro -saumausainetta. Se on M1-luokiteltu ympäristöystävällinen palosaumausmassa, joka soveltuu niin sisä- kuin ulkopuolisiin palosaumauksiin.

Teemme palosaumauksia parvekkeille muiden parvekesaumaustöiden ohessa. Toteutamme palosaumauksia myös sisätiloihin, joista esimerkkeinä asuntojen ovien saumaaminen.

Massan päälle on mahdollista maalata, tosin sitä ei kuitenkaan suositella, sillä maali saattaa edistää mahdollisessa tulipalotilanteessa palon leviämistä.

Lahden Elementtisaumaus Oy - Elementtisaumaus

Muut uudiskohteen saumaukset: